Výroba vína
Nejsem žádný vizionář, či inovátor. Při výrobě vína se vždy snažím najít tu nejlepší cestu, která bude reflektovat a správně podtrhne charakter našich hroznů a hlavně náš mikroregion Strážnicko…
Ano, cesta je to dlouhá, ale většinou radostná… Produkce vinařství je cca. 15 000 lahví ročně. Moderní technologie využíváme, ale ne za cenu jejich nadvlády. Naopak, zde přistupuji s absolutní pokorou.
A co děláme a jak?… to vše Vám rád povykládám v baru. Ikdyž asi ne úplně všechno, protože i vinaři si pečlivě střeží část svého know-how.
Základ úspěchu kvalitního vina ale vidím ve třech „ingrediencích“: bobule (slupka) – kvasinka – hygiena…
A co dál?
– Dělámé vína mladá, ale také je necháváme déle ležet
– kvasíme s použitím ušlechtilých kultur kvasinek, ale i spontánně
– vína děláme svěží, ale také je necháváme ležet na jemných kvasničných kalech
– některá naše vína filtrujeme, jiná ne
– macerujeme na slupkách, ale také lisujeme celé hrozny
– necháváme vína v nerezu, ale také v sudech
A proč?… protože mě to baví si hrát a objevovat nové